BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

10.9.09

Αυτό είναι...


...το δώρο του Σοφοκλή για τις 8/9 ελεύθερες βολές που πέτυχε χτες!
Καλοφάγωτο!


.

Δώδεκα στη ντουζίνα

Τελικά αυτό το ψυχοβγαλτικό σύστημα διεξαγωγής του τουρνουά, που για να πας από τους 16 στους 8 χρειάζεσαι έξι ολόκληρα ματς, έκανε πάλι τη δουλειά του και έσωσε μερικούς μερικούς από τα στραβοπατήματα και τις πεπονόφλουδες. Well done. Παρά τις διάφορες εκπλήξεις ή παρολίγον εκπλήξεις που μύριζαν δώθε-κείθε, στο τέλος όλος ο καλός ο κόσμος προχώρησε στη δεύτερη φάση των ομίλων και όλοι οι κακορίζικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους, όπου τουλάχιστον δεν θα τους ζητήσει κανείς το λογαριασμό, μιας και έπεσαν λίγο-πολύ αξιοπρεπώς.

Έτσι, οι δεύτεροι όμιλοι (σα να λέμε, μεταξύ ορεκτικού και κυρίως πιάτου) διαμορφώνονται ως εξής:

Όμιλος Ε

Ελλάδα-Γαλλία από 4, Κροατία-Γερμανία από 3, Ρωσία-Ακατονόμαστοι από 2. Τα πράγματα μοιάζουν καθαρά και τακτοποιημένα, και μάλλον έτσι είναι. Οι μόνοι που κοψοχολιάστηκαν για να περάσουν είναι οι Γερμανοί, που έφτασαν στο παρά τσακ να την πατήσουν από τους Λετονούς, αλλά τους έσωσε ο Γιάγκλα με 5 πόντους στα τελευταία δευτερόλεπτα, κατεβάζοντας τη διαφορά στους 6. Απ' ό,τι βλέπω στα στατιστικά του αγώνα, μάλλον έτρεμαν τα χέρια των παικτών αμφοτέρων των ομάδων, αφού σπάσαν τα στεφάνια από τη γραμμή των ελευθέρων βολών: 17/29 οι Γερμανοί, 19/38 (!!) οι Λετονοί. Κακό της κεφαλής τους.

Γιάγκλα και ντάγκλα!


Αύριο γίνονται τα πρώτα ματς του ομίλου στο μαγευτικό Bydgoszcz (όποιος μου πει πώς διαβάζεται αυτός ο διάολος θα τού 'χω μεγάλη υποχρέωση), και η Εθνική μας παίζει με τους πελάτες της τους Γερμανούς, ενώ οι Γάλλοι με τους Ακατονόμαστους. Αν κερδίσουμε και εμείς και οι Γάλλοι, εξασφαλίζουμε αμφότεροι (νομίζω και μαθηματικά, αλλά βαριέμαι να κάνω τώρα όλους τους λογαριασμούς) την πρόκριση στα νοκ-άουτ και αφήνουμε τους άλλους να βγάλουν τα μάτια τους. Όπερ και θα γίνει, προβλέπω.

Όμιλος F

Εδώ στην τελευταία αγωνιστική ανακατεύτηκαν τα πράγματα, αφού οι Ισπανοί λύγισαν τους Σλοβένους έστω και στην παράταση, ενώ Σέρβοι και Λιθουανοί δεν έδωσαν τελικά δικαιώματα σε Βρετανούς και Βούλγαρους αντίστοιχα. Παρατηρώ ότι ο Σκαριόλο χτες έβγαλε τα 40 +5 λεπτά με μόλις 8 παίκτες, περίεργο μου φαίνεται αλλά κάτι παραπάνω θα ξέρει.

Ο όμιλος είναι πιο μπερδεμένος από τον δικό μας, αφού μόνο οι Τούρκοι ξεκινάνε με 4 βαθμούς. Ισπανοί, Σλοβένοι, Σέρβοι και Πολωνοί έχουν από 3, και τελευταίοι οι Λιθουανοί αγκομαχάνε με 2. Κι ένα σωρό ερωτηματικά: Θα σοβαρευτούν εντελώς οι Ισπανοί; Θα συνεχίσουν με την ίδια φούρια οι Σλοβένοι; Και οι Τούρκοι; Θα δείξουν χαρακτήρα στα δύσκολα; Πόσους λαγούς μπορεί να κρύβει στο καπέλο του ο Ίβκοβιτς; Πόσο μακριά μπορεί να πάει τους Πολωνούς το πλεονέκτημα της έδρας; Ποιος μπορεί να αποκλείσει τυχόν αναλαμπές των Λιθουανών; Πού πήγε η χαμένη παιδική μας αθωότητα; Κι άλλα παρόμοια.

Εδώ (δηλαδή εκεί, στο Λοτζ -αυτό τουλάχιστον είναι μονοσύλλαβο) τα πρώτα ματς γίνονται το Σάββατο και έχουν κομβική σημασία, κυρίως το Σλοβενία-Λιθουανία: αν τα ανήψια του Σαμπόνις χάσουν, μετά μάλλον θα το ρίξουν στον τουρισμό και στα πιερότζι. Αν κερδίσουν, βάζουν φωτιά στα τόπια. Προβλέπω μεγάλα ντέρμπι, προσπεράσματα στη βαθμολογία και αγωνία για τα εισιτήρια μέχρι το τελευταίο λεπτό του τελευταίου παιχνιδιού. Αλλά μπορεί και όχι (μουά-χα-χα).


.

Μια ωραία ατμόσφαιρα

Σε φιλικό αγώνα που έγινε χτες το βράδυ στο Πόζναν η Εθνική μας ομάδα επικράτησε της αντίστοιχης του Ισραήλ με σκορ 106-80. Στο ζέσταμα πριν από το παιχνίδι, οι δύο προπονητές συμφώνησαν να ξεχάσουν τα αμυντικά τους πλάνα στα αποδυτήρια και να παρατάξουν τις ομάδες με συστήματα εικονικής άμυνας, γνωστής και ως "αεράμυνα". Οι παίκτες από την πλευρά τους εφάρμοσαν κατά γράμμα τις οδηγίες, εκτός από τον Κουφό που μάλλον δεν άκουσε, με αποτέλεσμα να μοιράσει μερικές τάπες από κεκτημένη ταχύτητα.

Στην ωραία βραδιά οι Έλληνες διεθνείς κέρασαν τους αντιπάλους τους φρέσκο Καλαμπόκη ψημένο στα κάρβουνα, καφέ γλυκύ βραστό με διπλό Καϊμακόγλου και έναν Καλάθη με παραδοσιακά βουτήματα, ενώ οι Ισραηλινοί από τη μεριά τους συνεισέφεραν με τσάι και συμπάθεια, καθώς και με καραμέλες μέντας για δροσερή αναπνοή. Ο αρχηγός Αντώνης Φώτσης, εκτός που ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι έχει αρχίσει το τουρνουά και άρχισε κι αυτός να παίζει, χάρισε στον Ισραηλινό κόουτς Σβι Σερφ μια χρυσή οδοντογλυφίδα μέσα σε χειροποίητη δερμάτινη θήκη, ένα συμβολικό δωράκι για τις καλές υπηρεσίες που έχει προσφέρει στο μπάσκετ της χώρας μας. Επίσης του χάρισε και τέσσερα συλλεκτικά τρίποντα, νά 'χει να τον θυμάται.

Στο τέλος του παιχνιδιού οι παίκτες και των δύο ομάδων τραγούδησαν και χόρεψαν αγκαλιασμένοι την τσιγκολελέτα, ενώ οι προπονητές στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ευχαρίστησαν αλλήλους για την αγαστή συνεργασία και υποσχέθηκαν να το επαναλάβουν με την πρώτη ευκαιρία, ίσως το 2011 στη Λιθουανία. Μετά το απαραίτητο φρεσκάρισμα, τα μέλη των δύο εθνικών αποστολών πήγαν όλοι μαζί σε γνωστό μπαράκι του Πόζναν για μπίρες ρεφενέ και ανέκδοτα από τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Όλοι μαζί; Όχι ακριβώς: ο Γιανίβ Γκριν καθυστέρησε λιγάκι, αφού του έλαχε να μαρκάρει τον Σχορτσιανίτη κι έτσι χρειάστηκε να περάσει πρώτα από το τοπικό Ιατρικό Κέντρο να του περιποιηθούν τους μώλωπες. Η καλή παρέα τράβηξε ίσαμε τις 11.30 το βράδυ, τοπική ώρα, οπότε η κ. Κάθυ (μαμά Κώστα) Κουφού ξεσήκωσε τον Καζλάουσκας, να πάει να μαζέψει το βλαστάρι της και να το βάλει στο κρεβατάκι του (τρόπος του λέγειν "κρεβατάκι", με μήκος 2,30).

Σήμερα οι ήρωές μας (και η κυρία Κάθυ) ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και ξεκουβαλάνε από το Πόζναν για να συνεχίσουν την τουρνέ τους σε άλλη εξωτική-πόλη-της-Πολωνίας-με-37-σύμφωνα-στο-όνομα-που-δεν-διαβάζεται-με-τίποτα. Οι φίλοι μας οι Ισραηλινοί, από την άλλη, αφού μοιράστηκαν με Βρετανούς και Βούλγαρους την τιμητική 16η θέση στο τουρνουά (ελλείψει 17ης), επιστρέφουν στην πατρίδα τους και εγκαταλείπουν την Ευρώπη. Στην οποία άλλωστε κανείς δεν έχει καταλάβει τι δουλειά έχουν in the first place.

Άντε και του χρόνου!


.